Ferietid – hvordan sikrer man de bedst mulige forhold for sin kat?

 

Det kan være en udfordring at nyde sin ferie i fulde drag grundet bekymring om sin kats velbefindende. Nedenfor følger nogle praktiske råd.

Naboen som kattepasser

Selv om naboen er dyreelsker anbefales det ikke at benytte sin nabo til at se efter sin kat når den er killing, hvis det ikke er muligt for naboen at afsætte mere tid end drypvis besøg 1-2 gange om dagen. Særligt killinger har et større behov for selskab i løbet af en dag, samt de kan finde på at lave mange narrestreger, så der er behov for opsyn. Derfor anbefales det at få et familiemedlem eller en ven til at flytte ind i stedet.

Når katten er blevet 1 år eller ældre kan naboløsningen tages i brug, da den ikke længere har de samme behov som killing. Det tilrådes at holde katten indendørs, når den passes af andre.

Den foretrukne løsning for katten

Som tidligere nævnt vil katten foretrække, at blive passet af et familiemedlem eller en ven af huset, som katten har stiftet bekendtskab med ved en anden lejlighed. Katte er per definition inkarneret vanedyr, og får dermed opfyldt sine basale behov ved at den får lov til at opholde sig i sit eget hjem, og at den har selskab mange timer i døgnet af en som den kender.

Inden man rejser er det naturligvis vigtigt at aftale med sin kattepasser vedr. kattens normale rutiner ifm. fodring, rensning af kattebakke, dens yndlingslege, hvordan den kan lide at blive kælet og hyggesnakket med.

Valg af kattepension

Kan man ikke få et familiemedlem eller en ven til at tage sig af sin kat, er en kattepension en nærliggende mulighed. Dog skal man være opmærksom på, at standarden af kattepensioner kan variere markant i kvalitet. Standarden af kattepensioner kan variere fra velindrettet og veldrevne med alle fornødenheder, til virkelig dårlige forhold hvor katten opbevares i bure i kolde rum. Det anbefales derfor, at man undersøger kattepensionen grundigt inden man beslutter sig for at overlevere sin kat til pasning.

Der kan være smitterisiko på kattepensioner, hvis kattene har mulighed for at komme i kontakt med hinanden, det vil derfor være at foretrække at de holdes adskilt, men dog med mulighed for at kunne observere hinanden.

Når man besøger en kattepension, bør de katte som er i pensionen virke rolige og afslappede. En god kattepension sørger for rene vand og madskåle, og der flyder ikke med madrester på gulvene. Kattebakkerne skal være store nok til fuldvoksne katte. Kattene skal have adgang til kradsetræer og gerne en udkigsmulighed på verden udenfor. Er kattepensionen også en pension som varetager pasning af hunde, så bør de være adskilt i hver deres bygning og der skal være en god lydisolering, så katten skånes for hundegøen som kan medfører stress.

Herudover er det vigtigt at huske at katte er vanedyr, og det anbefales derfor at aftale med kattepensionen, at katten fodres med det samme foder som den plejer. Er katten i gang med et medicinsk forløb, er det vigtigt at sikre at behandlingen fuldføres af kattepensionen. Har man en katterace med særlige behov f.eks. en langhåret bør det aftales med kattepensionen hvordan pelsplejen skal varetages.