Kattens opvækst

 

Det er fascinerende hvor hurtigt en killing den vokser. Blot få uger efter fødslen er killingen mobilitet tæt på fuldt udviklet og den er i stand til at konsumere fast føde. Særligt ved store kuld, har moderen afvænnet sine killinger fra modermælken når de er omkring 8 uger gamle. Killinger skal lære at stå på egne ben meget tidligt, så de er i stand til at klare sig selv og kunne nedlægge sit eget bytte. Killingens jagtindstinkt skal gerne være fuldt udviklet, når den er 18-20 uger gammel.

Milepæle

  • I de første 8 uger af killingens liv udvikler den sig fra et væsen som hverken kan gå, se eller høre, til veludviklet mobilitet ved hjælp af fremragende høre- og synsanser. Killingen er ligeledes i stand til at indtage fast føde. Skal man drage en parallel til mennesker svarer det til et barn på 1-2 år.

 

  • Ved 4 måneders alderen har killingen lært store dele af de voksne kattens kommunikation. Sammenlignet med mennesker vil barnet være i ca. 5 års alderen.

 

  • I gennemsnit når killingen fylder 6 måneder er den ca. 75 % voksen, og det er i denne periode killingen vurderes til at være kønsmoden.

 

  • Ved 1 års alderen vurdere forskere killingen for at være voksen men stadigvæk med meget at lære, og sammenlignet med mennesker svare det til en 15 årig teenager.

 

  • Når katten fylder 2 år anses den for at være fuldvoksen, i menneskeår svare det til 24 år. Hvert 1 katteår fra den er fyldt 2 år, svarer nogenlunde til 4 menneskeår.

 

  • I gennemsnit bliver en kat i dag mellem 14-20 år. En 20 årig kat svare til et menneske på 96 år.